Turkørsel – Private Driving, Concours og skovture

Sjællandske Sportskuske inviterer flere gange årligt til nogle flotte arrangementer, hvor alle kan deltage. Det gælder både fritidskuske, konkurrencekuske og kaperkuske. Vi finder et egnet sted, ofte en smukt beliggende herregård som lægger jord og skov til. Der laver vi enten en form for skovtur, hvor man gør sig de bedste anstrengelser for at præsentere sin høstvogn med jyder eller charabanc med fuldblod, så godt man kan og i påklædning som passer til vogn og tidsalder, hvis det er muligt. Du kan også benytte din helt moderne marathonvogn eller – kombineret vogn og så er påklædningen jo lige til!

”Skovtur i stadstøjet”

Et sådan arrangement kaldes ”Private Driving” og der kan også være lagt lidt små konkurrencer ud på ruten eller den skal køres på en idealtid. Lyder det som noget, så se i aktivitetskalenderen efter næste arrangement. I kan deltage uden at være medlem af nogen køreforening første gang I deltager. Så får du prøvet om det er noget for dig og her bliver ekvipagerne ikke bedømt. Her er der mange som prøver sig frem og bliver grebet af det. De møder typisk op efter nogle gange med en stadsvogn og lidt efter lidt prøver kræfter med næste mulighed som er ”concour’en”

”Lidt mere krævende”

For de lidt mere nørdede, arrangeres der på samme deltagerbetingelser Concours de Tradition. Her gælder det om at have detaljerne i orden og være så autentisk som muligt. Her kan både originale vogne og moderne kopier deltage. Selv marathonvognen må du benytte her. Der bliver blot givet mindre point for de to sidstnævnte i forhold til en velholdt original vogn i den del af arrangementet som vedrører selve præsentationen. Det bliver nøje tjekket igennem af en eller to strenge dommere.  Også her kan en høstvogn få højere karakterer end en fin ”break” I denne konkurrenceform indgår også en keglekørsel efter skovturen, som godt kan vende helt op og ned på oprangeringen til sidst, så her kan alle vinde.

Prøv, og se om det også er noget for dig

I begge ”discipliner” deltager kuske fra alle samfundslag og har det rigtigt hyggeligt sammen. Det sker også at en kusk kan hjælpe en anden med noget udstyr eller en vogn. Måske blot et specielt vognbeslag, som ikke er så let at finde mere.

Du behøver altså ikke at melde dig ind i en køreforening første gang du vil prøve at være med. Blot du melder dig til via hjemmesiden og betaler deltagergebyret. Senere kommer du også ind under den regel, at hver ekvipage skal stille med en ”hjælper”. Vedrørende spisning ved de to arrangementstyper, varierer det lidt. Nogle gange har vi selv med og andre gange kan man købe på stedet.

Interesserede kuske som har lyst at køre med, kan så gå ind på hjemmesiden og se hvornår vi kører og hvor vi kører, derefter kontakter man en af os fra listen så vi lige kan finjustere et par dage før turen.

Vi kører 20-25km men flere af turene vil være opbygget sådan at man kører i et 8-tal og at frokosten (den midterste pause) vil ligge kort fra start-pladsen sådan at kuske som ikke vil køre fuld tur også kan være med. Dette kan være interessant for unge heste eller heste som skal i gang efter en sygdomsperiode.

Der er som regel 3 pauser på turen, man er velkommen til at medbringe noget til fællesskabet og frokosten står man selv for. Vi mødes kl 11 hvis andet ikke er aftalt og turen slutter ca kl 15.